Fakta om rodbehandling

Årsag

Når der opstår betændelse i en tandnerve eller hvis nerven på anden vis går hen og dør, er det nødvendigt med en rodbehandling. Et dybt hul i tanden kan medføre betændelse i nerven og ligeledes kan traumer, revner eller tandbehandlinger forårsage at nerven ikke overlever, hvormed tanden skal rodbehandles. Betændelsen kan sprede sig til kæben og medføre løsning, smerter, feber, tandbylder og i værste fald kan betændelsen sprede sig til resten af kroppen. Det er ikke sundt at gå rundt med akut eller kronisk betændelse, hvorfor behandling er nødvendigt. En kronisk betændelse i tanden medfører nødvendigvis ikke smerter, hvorfor det kan komme bag på patienten, at en tand “pludselig” skal rodbehandles.

Behandling

En rodbehandling er en udrensning af tandens rodkanaler således at bakterier og nervevæv fjernes og erstattes med en rodfyldning. Rodbehandlinger kan være komplicerede og tage lang tid på grund af varierende anatomi og udfordringer, der besværliggør processen. Prisen på en rodbehandling er derfor fastlagt ud fra antallet af kanaler i tanden. En rodbehandlet tand bliver skrøbelig med tiden og bør i de fleste tilfælde stabiliseres efterfølgende med en tandkrone inkl. plastisk opbygning og stift.

Kontrol

Efter rodbehandlingen kan opleves smerter/ømhed, hævelse og fraktur af tand. Tanden kontrolleres efter 3 måneder, hvor tandlægen undersøger tanden og tager et røntgenbillede. Under kontrollen foretages en vurdering af behandlingsforløbet og der tages stilling til om tanden skal have en krone eller gennemgå endnu en kontrolperiode.

Læs også om implantater.