Fakta omkring Parodontose

Årsag

Parodontose er en tandsygdom forårsaget af bakterier i mundhulen. Bakterierne medfører tab af tandens fæste, således knogle og fibre, med risiko for løsning og tab af tænder med tiden. Parodontose kan være arveligt og bakteriefloraen i mundhulen kan variere fra person til person, hvorfor sygdommen ikke ses hos alle individer. Parodontose inddeles i en aggressiv type og en mindre aggresiv type alt afhængigt af hvilken bakterieflora, der er i mundhulen. Klinisk vurderes dette ud fra mål af dybe tandkødslommer, mængde af belægninger, grad af betændelse, røntgen til vurdering af knogletab samt alder, rygning og generelle sygdomme.

Behandling

Behandlingen af parodontose indebærer fjernelse af bakterier fra mundhulen således bløde og hårde belægninger. En stor del af behandlingen består i, at patienten selv opnår en optimal mundhygiejne og to gange dagligt fjerner alle bløde belægninger på tænderne. Det er ikke altid så let som det ser ud! Behandleren giver derfor instruktion i korrekt brug af tandbørste, tandtråd, softpicks og mellemrumsbørster. På apoteket kan patienten evt. købe røde piller til udførelse af plakkontrol hjemme foran spejlet.

De hårde belægninger også kaldet tandsten har en ru overflade, hvor bakterier let kan sætte sig og lave ravage. Tandrens indebærer fjernelse af tandsten i mindre dybe tandkødslommer og i dybere tandkødslommer foretages tandrodsrensninger. Fjernelse af tandsten hver 3. måned er en nødvendighed for at opretholde optimalt mundhygiejne og for at mindske fæste og tandtab. Efter behandlingen kan der opstå blødning, ømhed og smerter fra tandkødet, hvilket skyldes betændelsen i området. Når tandkødet heler op og bliver sundt igen vil smerterne forsvinde.

Dårlig ånde

Parodontose kan give dårlig ånde og en grim smag i munden grundet bakterier og betændelse. Bakterierne danner svovl og andre gasser, der medfører en ubehagelig lugt. Bakterier kan gemme sig i tandkødslommer, langs tandkødsrenden, mellem tænderne og på tungen. Dårlig ånde kan mindskes ved optimal  mundhygiejne med brug af hjælpemidler som tandtråd, softpicks, tungeskraber og mellemrumsbørster, der bl.a. kan købes på apoteket. Ligeledes kan suppleres med brug af mundskyl mod dårlig ånde, sugetabletter, sukkerfri pastiller og sukkerfrit tyggegummi. Dårlig ånde kan forekomme af flere grunde, hvorfor det er væsentligt at kontrollere effekten af behandlingen.

Kontrol

Behandlingen af parodontose er livslang og indebærer hårdt arbejde fra både behandler og patient. Én gang årligt foretages en gennemgående parodontoseundersøgelse inkl. tandrensning og tandrodsrensninger. Tre gange årligt, i forbindelse med tandrens og tandrodsrensninger, foretages kontrol af parodontosen med henblik på vurdering af mundhygiejne, tandkød og opheling af tandkødslommer.