Tænderne holdes fast i kæberne af 3 strukturer: Tandkød (gingiva), kæbeknoglen og rodhinden (Parodontalligamentet/parodontalmembranen)

Gingiva:

Gingiva er det lyserøde væv, der slutter tæt omkring tanden og desuden dækker kæbeknoglen. Vævet er så lyserødt pga. de mange blodkar vævet indeholder. Hvis tænderne ikke holdes tilstrækkelig rene, kan der udvikles tandkødsbetændelse (Gingivitits). Hvis denne betændelsestilstand får lov til at sprede sig og involverere kæbeknoglen, udvikler gingivtitis sig til parodontose (Parodontititis)

Kæbeknoglen:

Kæbeknoglen er den del af knoglen, der omgiver tændernes rødder. Det er denne knogle, der ligeledes nedbrydes ved parodontitis hvorved tænderne løsnes og risikeres at mistes. Knoglen her er opbygget af samme type væv som kroppens øvrige skelet.

Rodhinde (Parodontalligamentet/parodontalmembranen):

Rodhinden er de små elastiske bindevævstråde, der sidder fast i tandens rodoverflade på rodcementen og i knoglen omkring rødderne. De er således ligeledes med til at holde tanden fast i kæben.

Ved udvikling af parodontitis hvor tænderne løsnes, er det således en kombination af at tandkødet trækker sig tilbage, knoglen forsvinder og de elastiske bindevævstråde forsvinder, hvorved tænderne ikke længere hæfter i det omkringliggende væv.