Tænderne er opbygget af flere lag: pulpa, dentin, cement og emalje.

Pulpa:

Det inderste lag i tanden består af pulpa. Dette er et rum i tanden, der er fyldt med blodkar og nerver. Det er pulpa (nerven i pulpa), der gør, at man kan mærke noget fra tænderne fx kulde/varme/dunkende/murrende smerter.

Dentin:

Uden om pulparummet består tanden af dentin. Dentin er det latinske ord for tandben, og produceres af celler, der hedder odontoblaster. Dentinen er opbygget i en struktur, der indeholder små kanaler, kaldet dentinkanaler. Hvis disse kanaler er blottet
hvad er tænder lavet afog udsættes for kulde, varme, surt eller sødt stimuleres nerven i tanden (pulpa) og kan forårsage isninger. Den
tinkanalerne kan f.eks. være blottet hvis tænderne er slidt, ved for hård tandbørstning eller hvis tandhalsen er blottet efter tandkødet har trukket sig lidt tilbage.

Emalje:

Emaljen beklæder tænderne uden på dentinen. Det er opbygget af hydroxylapatitkrystaller. Emajen dannes af celler kaldet ameloblaster. Emaljen er kroppens hårdeste væv, det er hårdere end knogle. Hvis emaljen forsvinder, fx pga huller i tænderne (caries), syreskader eller andet, kommer emaljen ikke tilbage.

Cement:

Cementen er mineraliseret væv, der i et tyndt lag dækker tandroden uden på dentinens overflade. Laget er tyndest ved tandhalsen og tykkest ved rodspidsen. Det er i cementen at rodhindens fibre er forankret.