Hvad er parodontitis?

 

Parodontitis er en betændelsestilstand i vævet omkring tænderne. Som regel starter tilstanden som tandkødsbetændelse, men med tiden vil betændelsestilstanden langsomt nedbryde knoglen omkring tanden, og tanden vil ikke længere sidde ligeså godt fast i kæben.

For at forebygge tandkødsbetændelse og parodontitis er det vigtigt at opretholde en optimal mundhygiejne med gode tandplejevaner. Din tandplejer eller tandlæge vil omhyggeligt instruere dig i hvilke hjælpemidler, der er gode og hvordan de skal bruges korrekt, så man opnår det bedste resultat. Parodontitis er oftest symptomfrit. Der kan dog være blødning ved tandbørstning og med tiden løsning af tænderne.

 

Du har særlig risiko for at udvikle parodontitis, hvis du:

  • Ryger
  • Er arveligt disponeret
  • Har dårlig mundhygiejne
  • Har systemiske sygdomme, fx diabetes
  • Har nedsat immunforsvar
  • Lider af stress

 

Hvordan behandles parodontitis?

 

Formålet ved  behandlingen er at bremse udviklingen, således, at vi ikke længere mister fæste. Det kræver livslang behandling med udvidede tandrensninger, hvor man renser under tandkødet. I nogle tilfælde er det også nødvendigt at supplere med tandrodsrensninger, hvor tandens rodoverflade også renses. Dette foretages til at starte med 3-4 x årligt. Efterhånden kan intervallet sættet lidt op, når stabile tilstande er opnået. Det er  vigtigt at overholde aftalte tider, så belægningerne fjernes jævnligt. På den måde vil sygdommen have de bedste forudsætninger for at stabiliseres.

Mellem rensningerne kræver det at man hjemme er grundig med tandbørsten og bruger tandtråd eller små børster til at få renset i mellemrummene dagligt. Plak og tandsten er medvirkende til at sygdommen udvikles. Ved grundig hjemmetandpleje minimerer man mængden af tandsten.

 

Ubehandlet parodontitis vil medføre større og større tab af fæste omkring tænderne, som man til sidst vil miste. Parodontitis er en kronisk sygdom, og der vil derfor altid være risiko for, at sygdommen blusser op igen. Desuden udgør ubehandlet parodontitis en sundhedsrisiko, da bakterierne via blodbanen kan florere i resten af kroppen.

Hvis du har mistanke om mulig parodontitis, kontakt os gerne for en undersøgelse. Vi tilbyder undersøgelser i vores klinikker beliggende i Taastrup og Ringsted.
Denne artikel er skrevet af Mette Teilmann.