[two_third]

John Lindgreen Hansen

ASB er både en nem og på samme tid effektiv metode til at bedøve tænder, så godt som smertefrit. Der findes i dag en række maskiner man kan købe som kan det samme, men denne metode overflødiggør disse maskiner, da man med denne manuelle metode kan gøre det samme mindst lige så godt. Samtidigt er den så nem at alle kan lære at bruge den.

Man kan bedøve alle tænder uden undtagelse. Den er også sikker da man ikke kommer i karambolage med vigtige nerver som kan være et risikomoment ved f.eks. regionær bedøvelse. De forskellige teknikker i ASB er ikke noget nyt da man har kendt dem i mange år både herhjemme og i udlandet. Det som gør ASB til noget nyt er at metoden samler disse teknikker til en god og forudsigelig metode til bedøvelse.

Hos Strandvejens Tandklinik har vi anvendt denne metode siden 2006 til stor glæde for vores patienter som sætter stor pris på smertefri bedøvelse samt behandling. Jeg håber på denne måde ved at dele noget af min viden med andre at denne metode kan komme flere patienter tilgode. Jeg har selv været meget heldig i mit virke at meget dygtige kollegaer har delt deres viden med mig; så på denne måde prøver jeg at give lidt tilbage.

Mit ønske er at alle i, som tager denne metode til jer at i vil dele den med andre kollegaer, så endnu flere patienter kan nyde glæde af den.

Med mine bedste hilsner

Tandlæge John Lindgren Hansen

Videoerne er til fri afbenyttelse så længe opretshav bliver respekteret.

[box style=”1″]

APFLA – Absolutely Pain Free Local Anasthesia

Engelsk

[/box]

[/two_third]

[one_third_last]

Fordele ved Absolut Smertefri Bedøvelse

 • Glade og tilfredse patienter.
 • Smertefri bedøvelse på under 1 minut.
 • Nemt at lære.
 • Alle tandlæger, tandplejere og klinikassistenter kan lære metoden.
 • Man kommer ikke for tæt på vigtige nerver.
 • Bedøvelsen virker med det samme – man sparer ventetiden.
 • Intet behov for at investere i dyre apparater.
 • Metoden kan anvendes til alle typer af behandlinger – plast, endodontisk behandling, præparation til tandkrone, ekstraktion, amotio, implantater m.m.

Ulemper

 • Væsken smager forfærdeligt, sørg for at rense grundigt efterfølgende

[hr style=”2″]

Det tekniske

Materialer

 • Septanest med adrenalin 1/100 000 (articain, septodont)
 • Henkeject
 • Almindelig sprøjte

Fremgangsmåde

1/2 tubule lægges som infiltration ud for den tand som skal bedøves. Der tages med et fast greb fat i patientens læbe/kind med alle fingrene. Få hele kinden til at bevæge sig ved at ryste den hurtigt. Lav indstikket først efter rystning er påbegyndt. Injicer langsomt. Tæl langsomt til 15 mens der injiceres 1/2 tubule.

Dernæst anvendes Henkeject og der laves 4 indstik omkring tanden svarende til tandens 4 ”hjørner”. Man begynder med de 2 buccale hjørner. Derefter lægges ved de 2 linguale hjørner. Dette gøres ligeledes langsomt med et kontrolleret tryk. Det injiceres ca 5-6 sekunder  ved hvert hjørne. Det er vigtigt at man kan mærke modstand når man injicerer!

Er der ingen eller meget lidt modstand så er det fordi væsken undslipper op og ud af pochen/parodontalspalten. Da bedøves tanden ikke. Så skal kanylen flyttes lidt og der injiceres igen. Det er vigtigt at man kan mærke at man kommer ned til hård kontakt.

Kanylen føres langs med tanden i kontakt med denne ned til hård kontakt. Så er man nede ved parodontalspalten. Injektionsvæsken skal trænge ned gennem parodontalspalten og vil derved bedøve tanden næsten med det samme. Når der er lagt bedøvelse ved de 4 hjørner er tanden bedøvet og man kan gå i gangmed at arbejde med det samme. Derved spares også de 3-5 minutters ventetid man har ved konventionel bedøvelse.

Se også instruktionsvideoen.

Grunden til at jeg anvender Henkeject er at det er meget svært at generere nok tryk til formålet med en almindelig intraligamentær sprøjte som f.eks. paroject.

[/one_third_last]